Zamieszczone przez piociel
[O2] Turbosprężarka czyszczenie, regeneracja, wymiana?
Zwiń
X
-
[O2] Turbosprężarka czyszczenie, regeneracja, wymiana?
Witam,
Dopadł mnie "notlauf" opisany tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51877
Diagnoza: zapieczone kierowniczki w turbinie o zmiennej geometrii.
Pytanie co robić, bo podzwoniłem i opinie są różne, regeneracja, wymiana, czyszczeni, w zależności gdzie dzwoniłem to każdy mówił co innego...
Auto ma przejechane ~180k. Na czyszczenie nie dają gwarancji, żadnej innej niż rozruchowa, regeneracja, to wiąże się z wymontowaniem turbiny i dowiezieniem do firmy, która regeneruję, gwarancji 12 miesięcy, ale jak jedni wyjmą i włożą, a drudzy zregenerują, to pewnie za 3 miesiące, jak zacznie się coś dziać to i tak zostanę na lodzie, bo będzie "spychologia stosowana", nowa najlepsza chyba opcja ale najdroższa...
Czyszczenie vs regeneracja vs nowa
500 zł vs 1200 zł vs 2500 zł
Co byście wybrali albo już wybraliście z własnego doświadczenia?
-
-
Ostatnio mialem taki sam dylemat czyszenia nie chcialem bo wirnik i tak juz mial braki pozatym w cuda nie wierze jak turbo puszcza olej to i tak za jakis czas mialbym to samo. Jesli chodzi o regeneracje to w 90% spotkalem sie z sytuacja ze mozna ale wiele osob sie mnie pytalo czy mam zamiar pojezdzic dluzej niz rok bo tak jest gwarancja. W koncu zdecydowalem sie na nowa. Kupilem nowke garreta za okolo 2200zl (jestem w anglii kosztowalo mnie to 450 funtow). Firma mi przyslala jedna z uszkodzonym grzybkiem wiec wyslali mi druga przyszla cala(ta z uszkodzonym grzybkiem wciaz na strychu jako elemnt wadliwy "anglicy"). Wymienilem wraz z rurka i jest wszystko ok. Ja wiem ze swoim szkodnikiem troche pojezdze jeszcze wec zainwestowalem wszystko zalezy od ciebie.
Dodam jeszcze ze znajomemu regenerowana w passacie sie posypala po 40kkm i silnik wymienial wiec to mnie zmotywowalo do zakupu nowej najbardziej.
Komentarz
-
-
Należy zacząć o rzeczy najtańszej, czyli od czyszczenia. Zresztą jak mechanior rozbierze turbawkę to powinien określić, czy czyszczenie, czy wymiana. Moim zdaniem Nowa turbina to ostateczność...no chyba ,że masz nadmiar kasy ;-)
Ja w swoim szkodniku czyściłem i auto śmiga aż miło, no i parę złotych w kieszeni.
Komentarz
-
-
natash,
jak masz odrobinę drygu to samemu ją wyczyścisz,
ale po kolej :
- jak możesz to pod auto i samemu poruszaj poruszaj sztangą od kierowniczek to powinno odrobinę je "otrząsnąć" z sadzy a potem do auta rozgrzać motor i "przedmuchać" , jak nie pomoże to wyjąc i jak pisałem wcześniej możesz spróbować, musisz poszukać fotorelacji chyba gdzieś na forum passata to widziałem ale nic nie dam sobie obciąć , jak nie pomoże to ja optuje za nową idąc dalej można zakupić o po drobnych przeróbkach wstawić od ARL-a + po jakimś czasie program i będzie w okolicach 170KMO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I[/youtube]
tu jest jak sie nia bawic tylko pytanie jak ją rozebrać tzn wymontowac bo sam mam ten problem tzn mialem zimą co chwile a teraz o dziwo zlapalo mnie 2 miechy temu na banie jak wkurzyl mnie pasacik i probowalem go dojsc i przy 180 puff i zero przyspieszenia i od wtedy cisza ... i nie wiem czy ruszac to czy nie dotykac
Komentarz
-
-
@ loru - Turbina od ARL jest lepsza?
@ delanopl - Diagnoza na podstawie logów dynamicznych, info w linku w pierwszym poście.
Czytałem, że turbinę, można piaskować, a powinno się szkiełkować, tam gdzie chce zrobić, powiedzieli, że oczyszczą z nagaru... Pytanie co to znaczy, nie potrafili odpowiedzieć.
[ Dodano: Pon 29 Sie, 11 22:08 ]
Ktoś z was czyścił samodzielnie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natash@ loru - Turbina od ARL jest lepsza?
Zamieszczone przez natashtam gdzie chce zrobić, powiedzieli, że oczyszczą z nagaru... Pytanie co to znaczy, nie potrafili odpowiedzieć.
Zamieszczone przez natashKtoś z was czyścił samodzielnie?
natash, a tak swoją drogą to pojedź gdzieś na bok lub na jakąś autostradę, rozgrzej porządnie silnik i daj jej w palnik kilkanaście razy, skoro zdarzyło się to pierwszy raz jest szansa, że "sama" się rozrusza tylko musisz jej stworzyć ku termu warunki.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez natashtam gdzie chce zrobić, powiedzieli, że oczyszczą z nagaru... Pytanie co to znaczy, nie potrafili odpowiedzieć.
natash, a tak swoją drogą to pojedź gdzieś na bok lub na jakąś autostradę, rozgrzej porządnie silnik i daj jej w palnik kilkanaście razy, skoro zdarzyło się to pierwszy raz jest szansa, że "sama" się rozrusza tylko musisz jej stworzyć ku termu warunki.
Zapytałem co robią z autem to powiedzieli, że czyszczą turbiny, a jak zapytałem jak czy szkiełkowanie, czy piaskowanie, to nie odpowiedział tylko "że czyścimy z nagaru i sprawnym autem po testach Pan wyjedzie". W okolicach Bydgoszczy, ciężko o kogoś dobrego, narazie nie znalazłem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashW okolicach Bydgoszczy ciężko o Autostradę,
Zamieszczone przez natashpytanie jak przeładowuje turbina (z logów wyszło że daje za duże ciśnienie 1,8 bar'a), a bym tak pobutował auto to nie szkodzi mu tu in minus, turbo nie wpadnie do silnika ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
ja bym zrobił tak:
- poruszac ręcznie mocno kierowniczkami
- dac ognia na autostradzie , tak jak napisał loru
- jak masz troche zdolnosci manualnych to samemu ja wymontować , przeczyscic nawet w/g filmiku powyżej , uwazam że jest dobry , jak nie jest uszkodzona mechanicznie to spowrotem do środka.
- jazda testowa jak nic nie pomogło to wtedy dopiero myslalbym o innej.
Komentarz
-
-
Pytanie co zrobić z turbiną która jest w stanie takim ja na zdjęciach z tego tematu?
Widać na niej trochę oleju, teraz mam wrażenie, że po czyszczeniu łopatek usłyszałem znany wszystkim dźwięk "karetki"..., tzn słyszę go na pewno, ale nie wiem czy wcześniej był też słyszalny, ale chyba nie skoro nie zwróciłem na niego uwagi.
Komentarz
-
Komentarz